Magnó és lemezjátszó szerviz

Orsós magnó javítás

Minden orsós magnó legjellemzőbb hibaforrásai a gumi alkatrészek: a szíjak megnyúlnak, a közlőkerekek felkeményednek, jobb esetben csak elszennyeződnek. Emiatt lassul a lejátszási sebesség, és a gyorscsévélés. A nyomógörgőre lerakódó lepedék (a régi szalagokról nagyon könnyen leváló barna színű hordozó réteg), vagy maga a nyomógörgő tönkremenetele "nyúzza" a szalagot. Ez lejátszáskor a magas hangok ingadozásában jelentkezik, de maga a szalag is sérül ilyenkor. Ez utóbbi csak a következő lejátszáskor hallható.

A rossz fékek miatt nem állnak meg az orsók azonnal STOP állásban, és a szalag leszalad az orsóról. A kapcsolók és szabályzók érintkezési hibái recsegő hangot, esteleg bizonytalan működést okoznak.

Alkatrészellátás: felújítással a közlőkerekeknél kell számolni, ezek már nehezen beszerezhetők. A szíjakkal nincsen gond, szinte minden szíj cseréje megoldható. A fejek és a nyomógörgő pótlása viszont problémás lehet, bár tapasztalataim alapján a nyomógörgők cseréjére ritkán van szükség. A kapcsolók szerencsére nagyon jól javíthatók.

Jellemző árak: teljes felújítás szíjcserével, kapcsolók javításával, mechanika beállítással és tisztítással:
4 000 és 8 000 Ft között + anyagköltség.

Egyszeri karbantartás: 2 000 -4 000 Ft között. Ezt a változatot azoknak ajánlom, akik nem hosszútávon szeretnék használni az orsós magnót, hanem például ajándékként adnák családtagjuknak a szalagon lévő felvételt CD-re másolva. És ehhez csak olyan karbantarást kérnek, hogy kiválaszthassák, mit szeretnének CD-re iratni. Ilyenkor egy általános karbantartást végzek el a készüléken, amire 1 hónap garanciát vállalok. Ha ilyen tervei vannak, ajánlom figyelmükbe a következő weblapot: http://www.emlekmento.com/

Néhány jótanács...